Els llibres ens ofereixen reflexió i crítica lliure del temps i l’espai, lluny de les lògiques del poder, i ens apropen a la comprensió de la societat.
La Xarxa de Biblioteques Socials (XBS), està formada per vint-i-una biblioteques, arxius i centres de documentació de Catalunya i el País Valencià. Les biblioteques estan vinculades a moviments socials i tenen en comú el seu funcionament autogestionat. L’objectiu de la Xarxa més enllà de compartir un catàleg col·lectiu accessible a través d’Internet és oferir formes alternatives d’apropar-se a la lectura, especialment a la lectura de textos útils per a la transformació social. Les biblioteques que conformem la Xarxa tenim el convenciment que el llibre acompleix una funció important com a element transformador de les consciències.
La biblioteca es troba dividida en diverses seccions:
- Secció General: Literatura en diversos idiomes, Autogestió i suport mutu, Coneix al teu enemic, Filosofia, Història, Salut Mental, Sexualitat, Antropologia i Sociologia…
- Secció Educació Lliure i Llibertària: escollida pels veïns i veïnes del barri.
- Secció Col·lectiu de Nadie: sobre el maltractament institucional en infants i adolescents.
- Secció La Lloba, col·lectiu transfeminista EESA: sobre gènere.
Si t’interessa una altra temàtica, el catàleg de la XBS ofereix ja uns 15.000 títols, molts d’ells difícils de trobar a llibreries i altres biblioteques.
- Distri de fanzines Trobaràs materials diversos en prèstec, amb contingut polític o textos per reflexionar en general. Agraïm a les persones que han trobar escaient fer difusió dels materials que exposem aquí – no som responsables de l’edició de la major part dels materials que us oferim – i que n’han assumit els costos.
La distri també la trobaràs a diferents actes que es fan al carrer o d’altres espais, on montem la Parada de l’Entrebanc, mentre es fan les activitats.
- Centre de Documentació: A dins de l’Ateneu trobareu materials seleccionats del Centre de Documentació de Sants que, segons les seves paraules: té per objectiu recollir els materials i continguts que generen els moviments socials de base, de la ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, i donar-los difusió per mitjà de projectes editorials, dossiers, audiovisuals o altres pràctiques divulgatives, així com la promoció de la recerca en les temàtiques relacionades amb els moviments socials i polítics i les seves actuacions. L’abast cronològic fonamental del Centre de Documentació és des de l’etapa coneguda com a “Transició” fins a l’actualitat.
Com funcionem a la Biblioteca Conxa Pérez?
Funcionem mitjançant un servei de préstec, però no calen carnets ni inscripcions. Si vols un llibre de la biblioteca, només has d’agafar-lo del prestatge i apuntar el següent a la llista que trobaràs al costat:
NOM – CORREU i/o TELF. CONTACTE – DATA DE TORNADA
Què cal tenir en compte?
El més important és que tens un mes per llegir el llibre, això vol dir que el dia que l’agafis hauràs d’apuntar la data d’un mes després. Si coincideix que és un dia del cap de setmana, no pateixis, pots tornar-lo el dilluns següent.
La biblioteca només funcionarà si entre totes cuidem els llibres i respectem el període per tenir-los fora de l’espai. La XBS considerem que cal superar els models tradicionals de les biblioteques públiques, obrir-nos a l’investigació de noves formes de relació als espais de lectura, amb horitzontalitat i aprenentatge mutu.
Les assemblees per a la seua construcció i gestió són obertes a tot aquell que vulgui formar part, i es realitzen els dijous a les 19h de la vesprada.
Els horaris d’obertura els podeu consultar a l’apartat Contacta o a la porta de l’Entrebanc.
bibliotecaconxaperez(a)riseup.net